Xiaomi Pad 6 je parádní tablet, kterému není téměř co vytknout

Že Xiaomi vyrábí také tablety, to není nic nového. Novinkou ale je, že nedávno spatřil světlo světa jejich nejnovější model v podobě Xiaomi Pad 6. Jak už pořadové číslo naznačuje, jde o pokračovatele dlouhé řady, a tak lze čekat, že za svoji existenci už bude mít vychytané všechny mouchy. Ale opravdu tomu tak je? Na to se podíváme v dnešní recenzi.

Design

Tělo tabletu je vyrobeno z hliníku, přičemž rohy jsou příjemně zakulacené. Povrch je matný a i díky tomu je odolný proti otiskům. Samozřejmě, když se budete snažit, nějaké tam uděláte, ale všimnete si jich jen proti světlu. Displej má pouze asi půl centimetrový rámeček a využívá tak většiny své dostupné plochy; je to Gorilla Glass 3, který sice nenabízí nejvyšší ochranu proti rozbití, ale je snad nejlepší proti poškrábání, které u tabletu hrozí více než pád. Váha je 490 gramů, což víceméně odpovídá jeho velikosti. Na druhou stranu, dlouhodobé hraní, při kterém se tablet drží oběma rukama, může někomu v porovnání s telefonem po čase přijít unavující. 

Celkově ale na první pohled zařízení působí velmi prémiovým a moderním dojmem. 

Obraz

Xiaomi Pad 6 nabízí 11palcový displej (WQHD+) s rozlišením 2.880 x 1.800 pixelů při jemnosti obrazu 309 ppi, což v praxi znamená, že obraz bude tak jemný, že neuvidíte jednotlivé pixely. Obrazovka podporuje i Dolby Vision, který napomáhá větší dynamičnosti obrazu – takže může být věrohodnější, jasnější nebo barevnější, a tedy líbivější na pohled. Podsvícení obrazovky je 550 nitů, což se při našem testování ukázalo jako naprosto dostatečné i pro použití venku při podzimním svitu slunce. Displej podporuje frekvence od 30 Hz až do 144 Hz. Nižší frekvence tablet využívá při přehrávání video obsahu, zatímco frekvence nad 90 Hz oceníte třeba i u pouhého skrolování v internetovém prohlížeči, protože obraz je pak krásně plynulý a příjemný pro oči. Systém umožňuje i adaptabilní nastavení obnovovací frekvence, a tak ji sám sníží při zmíněném přehrávání videa nebo při zobrazování statického obrazu, což v konečném důsledku ušetří nějaké to procento baterie.

Obrazu zkrátka také není co vytknout a pro svoji cenovou kategorii nabízí špičkovou kvalitu.

Zvuk

O kvalitu zvuku se starají dvě dvojice reproduktorů na horní a dolní straně, v případě použití na šířku a tedy při hraní většiny her nebo sledování filmů jsou tak logicky vlevo a vpravo a vytvářejí stereofonní zvuk. Jejich umístění je vyřešeno velmi chytře, a tak i když tablet budete držet v rukách, překryjete vždy jen jeden pár reproduktorů a druhý zůstane volný. Zvuk je velmi hlasitý a bez většího zkreslení, tedy s ohledem na to, že se bavíme o repráčkách v tabletu. Najdeme u nich také podporu Dolby Atmos, který pomáhá vylepšovat celkové zvukové podání, a pravdou je, že když Atmos v nastavení vypnete, zvuk bude takový chudší s pocitově horším zvukových rozsahem, a tak doporučujeme nechat Dolby Atmos zapnutý. 

Výkon a výdrž

Xiaomi Pad 6 se dodává ve variantě s 6 GB paměti a 128GB úložištěm nebo také ve verzi s 8 GB a 256GB úložištěm. Ani v jednom případě úložiště nelze dále rozšířit, a tak je třeba dobře ho zvolit ještě před nákupem. Rozdíl v ceně je pouze 1.000,- Kč, a tak – s ohledem na budoucnost – se jeví typ s větší pamětí a hlavně větším úložištěm jako zajímavější. Obě varianty jsou poháněny procesorem Snapdragon 870, který je více než dostatečný pro hraní nejnáročnějších her. Třeba takový Genshin Impact rozjedete s vysokými grafickými detaily bez problémů na 60 FPS, stejně tak i populární Diablo Immortal. Pro nejbližší roky tento procesor téměř jistě bude stačit na vše potřebné.

Bohužel Xiaomi Pad 6 nenabízí slot na SIM kartu a stejně tak tu nenajdeme GPSku. GPSka by se u tabletu ještě dala oželet, chybějící SIMka ale člověka bude nutit k používání WiFi a nebo udržování hotspotu z mobilního telefonu a to je zbytečná vada na kráse.

V tabletu dále najdeme USB-C 3.2 Gen 1, Bluetooth 5.2 a WiFi 6, což na dnešní dobu není nic neobvyklého. O výdrž se stará baterie s kapacitou 8.840 mAh. Ta dle našich testů vystačí na 12 hodin při kombinovaném přehrávání filmů a procházení internetu, což je – v porovnání s jinými tablety v podobné cenové kategorii – nadprůměrný výsledek. Pro dobití baterie pak slouží 33W nabíječka, která je, alespoň v tomto případě, stále ještě součástí balení. Za hodinu s touto nabíječkou dobijete osmdesát procent baterie, nabití na sto procent pak zabere něco málo přes hodinu a čtvrt.

Kamera

Xiaomi Pad 6 má jednu přední a jednu zadní kameru. Přední osmimegapixelová kamerka slouží pro nějaká ta selfíčka nebo různé videohovory. Výsledná kvalita je naprosto bezproblémová a uspokojí i náročnější uživatele. Přední kamera může sloužit i k odemykání tabletu. Pozor ale – nejde o nějakou sofistikovanou biometriku, i systém sám upozorňuje na to, že odemykání kamerou je méně bezpečné než odemykání pinem. Odemykání otiskem prstu bohužel chybí, a tak, chcete-li mít zařízení opravdu dobře zabezpečeno, nemáte jinou možnost než již zmíněný PIN nebo nakreslený obrazec.

Zadní třináctimegapixelová kamera nabízí funkci automatického ostření a nahrávání videa až do rozlišení 4K. Ani tady produktem běžné „dokumentární” fotografie nebudete zklamáni. Denní fotky jsou naprosto čisté, snímky v šeru díky nočnímu režimu jsou také velmi dobré, při téměř úplné tmě jsou obrázky sice bez větších detailů ale stále plné barev a použitelné. Protože jde o tablet, je nutné konstatovat, že jsou všechny výsledky velmi nadprůměrné.

Ani u zadní kamery si neodpustíme jedno upozornění. Celá optika je na zádech ve vystouplém bloku, který je vysoký několik milimetrů, a tablet tak bez krytu nemůže pevně ležet na stole a vždy se při práci bude kolébat ze strany na stranu, proto bychom doporučili nějaké pouzdro, třeba to s klávesnicí.

Klávesnice

Mezi volitelným příslušenstvím je k dispozici Xiaomi Pad 6 keyboard, což je kryt společně s klávesnicí v jednom. Tato klávesnice díky krytu řeší výše uvedený problém s vystouplou optikou i s hmotností, protože tablet najednou není třeba neustále držet v ruce nebo jej mít jen tak položený na stole. Když klávesnici stočíte pod tablet, klávesy přestanou reagovat. Šikovné. Klávesnice drží u tabletu pomocí magnetů, takže sama nevypadne, ani když s tabletem budete hodně neurvale cloumat. Hned po prvním otevření krytu si všimnete toho, že se tablet sám zapne a vy tak můžete ihned začít pracovat, aniž byste museli hledat tlačítko pro zapnutí. Obdobně funguje i zavření, kdy se displej automaticky vypne, stejně jako to znáte z notebooků. S notebooky, alespoň s těmi malými, má Xiaomi Pad 6 podobnou také klávesnici, která má 64 kláves, tedy všechna potřebná písmena i znaky, číselnou řadu a také kurzorové šipky. Všechny klávesy mají solidní velikost a příjemně se na nich píše. Někdo si ale bude muset zvyknout na hranu, která je okolo celé klávesnice a tedy i pod mezerníkem. Pokud jste zvyklí, že mezerník při psaní všemi deseti mačkáte v jeho spodní části, tady vám ta spodní hrana zpočátku bude překážet. Také je na klávesnici menší klávesa Enter, ale u té, alespoň nám, k přehmatům nedocházelo. Jinak je klávesnice pro psaní velmi pohodlná a je srovnatelná s běžnými klávesnicemi u notebooků.

Smart pen 2. generace

Další z volitelných příslušenství je Xiaomi Smart Pen, což je pero, podobné jako je Apple Pencil nebo S Pen od Samsungu. Samotné pero se páruje přiložením k horní části tabletu, ke které se přicucne prostřednictvím magnetu. Na tomto místě se doplňuje i jeho baterie pomocí indukčního nabíjení. Při používání je Smart pen naprosto přesný a má velmi rychlou odezvu, takže psaní je naprosto bezchybné. Stejně tak přesné bude i kreslení, tedy alespoň pro někoho, kdo umí pěkně kreslit. Na peru jsou také dvě tlačítka pro přepínání jednotlivých akcí nebo nástrojů, jako jsou různé druhy tužek nebo štětců. Delší podržení jednoho z tlačítek vytvoří screenshot obrazovky, který je možné hned začít editovat, podržení druhého tlačítka otevře poznámkový blok.

Pero také dobře slouží k editaci obrázků a fotek. Přece jen úpravy obrázků jsou operace, které se daleko lépe dělají tužkou než myší nebo macatým prstem, který zakrývá vždy tu důležitou část obrazovky. Samotné pero má mít 4096 úrovní přítlaku. Nepočítali jsme je, takže tady nám nezbývá než věřit. Výdrž baterie pera je dle údajů výrobce 150 hodin, což ale není podstatné, protože s perem nebudete pracovat víc než pár hodin a poté ho uložíte zpět na jeho místo, kde se začne nabíjet, takže výdrž bude de facto nekonečná. 

Software

Pad šestka jede na Androidu 13 s nástavbou MIUI ve verzi 14. V základu se předinstaluje spousta Xiaomi aplikací, které se ale stejně snadno dají odinstalovat, kdyby náhodou někomu nevyhovovaly. Celkově je nástavba velmi dobře odladěná a není jí co vytknout. Prostředí je hezky plynulé a člověk, třebaže zvyklý na systém od jiného výrobce, se rychle zorientuje. 

Závěr

Jak už průběh celé recenze napovídá, vůči Xiaomi Pad 6 téměř nemáme námitek. Nabízí kvalitní zpracování, velmi dobrý displej, silný zvuk, dlouhou výdrž na baterii a vysoký herní výkon. Klávesnice a pero navíc tabletu přidávají další možnosti a zvyšují jeho užitnou hodnotu. Jediné, co je možné vytknout, je chybějící slot na SD kartu, na SIMku a biometrické zabezpečení. Při ceně 8.999,- Kč za variantu s menším úložištěm, respektive 9.999,- Kč za variantu s 256 GB paměti jde ale o velmi dobrý nákup. Příslušenství každé v hodnotě 1.999,- Kč není nejlevnější, ale dovede výrazně rozšířit možnosti už tak našlapaného tabletu.