Rodina Twistena nabízí pomoc teenagerům s psychickými problémy

Včera je byl přesně rok, co esportovou komunitu navždy opustil talentovaný a uznávaný esportový hráč Karel Ašenbrener. Stalo se tak poté, co prohrál svůj dlouhý boj s depresemi. Pod přezdívkou TWISTEN ho znaly tisíce fanoušků po celém světě, kteří dodnes truchlí nad jeho ztrátou. Aby pomohla ostatním s psychickými problémy, rozhodla se jeho rodina založit nadační fond Twisten Foundation, který už přes půl roku denně pomáhá dospívajícím trpícími úzkostí nebo depresemi.

Karel Ašenbrener se narodil 4. 12. 2003 v Praze a už od malička ho bavilo závodění i počítačové hry. V roce 2020 začal hrát multiplayerovou střílečku Valorant, ve které rychle dosahoval neuvěřitelných výsledků. Díky svému talentu i tvrdé dřině si vybojoval cestu až do dvou největších českých esportových organizací, Entropiq a eSuby, historicky nejúspěšnějšího profesionálního herního týmu v České republice.

Jeho nadání si ale brzy začali všímat i v zahraničí. Netrvalo dlouho a Twisten začal hrát za organizace světového formátu. Nejprve byl součástí německého BIG, a poté francouzské organizace Vitality. Jeho velký sen o tom, že se bude účastnit největších světových turnajů se mu tak splnil. Pod přezdívkou TWISTEN ho znaly tisíce fanoušků po celém světě.

„Kája byl tak trochu šašek, miloval turnaje, které se odehrávaly přímo na stage, miloval své fanoušky i publikum. Během přestávek používal gesta, jako srdíčko, korejský symbol pro lásku nebo kočičí ouška. Svým láskyplným přístupem se gamingové komunitě neodmyslitelně zapsal do paměti a mnoho fanoušků si k němu vytvořilo opravdové pouto,“ vzpomíná Twistenova maminka Ivana Ašenbrenerová.

Na začátku roku 2023 se Twisten přiznal k tomu, že bojuje s depresemi a pomohl tak rozproudit diskusi o mentálním zdraví v esportu. Otevřeně mluvil o tom, že navštěvuje odborníky a léčí se. Svůj boj s depresemi bohužel prohrál a 7. června 2023 se rozhodl ukončit svůj život, což znamenalo tvrdou ránu nejen pro jeho rodinu a fanoušky, ale také pro celý svět esportu.

Twistenův příběh inspiroval spoustu lidí a českých i zahraničních institucí, aby se více mluvilo o mentálním zdraví. Rodina Karla se k uctění jeho památky rozhodla založit nadační fond Twisten Foundation, který pomáhá mladým s psychickými problémy.

Za méně než sedm měsíců se Twisten Foundation povedlo rozproudit diskusi na půdě Poslanecké sněmovny na téma duševního zdraví dospívajících. Spustili také širokou škálu projektů určené teenagerům a jejich rodičům. Pro mladé, kteří prožívají krizi nebo se potýkají s duševními problémy jsou určeny online chaty s psychology. „Na odbornou pomoc dospívající často čekají i měsíce. Díky těmto chatům si však mohou ihned, anonymně a zdarma promluvit s psychology vyškolenými v krizové intervenci,“ objasňuje projekt #KAREme ředitelka nadace Denisa Stránská.

Spoustu rad od odborníků i hráčů, kteří mají zkušenosti s depresemi, najdou také v podcastech #KAREtalk na YouTube i Spotify nebo v rámci živých workshopů. Pro rodiče dětí trpícími psychickými problémy jsou pak určeny online sezení s psychology #KAREwe, kde najdou cenné informace i porozumění.