Využití bezpečného cloudového úložiště pro vaše data

V minulém článku jsme si vysvětlili, co je to NAS a představili jsme cloudové úložiště QNAP TS-264-8G. Dnes se podíváme na to, jak je to s jeho zapojením a jak nám dovede posloužit.

NASka je vlastně box pro jeden nebo i více disků (v našem případě pro 2 pevné disky a 2 disky M.2), který má v sobě, velmi zjednodušeně řečeno, počítač. Nejprve je tak třeba vložit pevný disk, což v případě TS-264-8G zvládnete i bez šroubováku. Pak připojíte napájení a síťový kabel a tím fyzické nastavení končí. Poté v počítači stačí stáhnout program Qfinder Pro, který vám pomůže s nalezením nového úložiště na síti. Dále už podle instrukcí na obrazovce projdete průvodcem a máte připravené své vlastní privátní úložiště. V dalším kroku jen nastavíte diskový svazek a vyberete složky ke sdílení. Pokud chcete umožnit sdílení souborů i pro ostatní, můžete vytvořit další uživatelské účty a přiřadit jim místa, kam se v úložišti mohou dostat. To všechno se odehrává přes přehledné webové rozhraní a není to nic složitého.

Možná si říkáte, že nemáte nikoho, komu byste chtěli data sdílet. Jenže ono to funguje velmi dobře i opačně. Stačí někomu nasdílet složku a on vám do ní může uložit něco, o co byste měli zájem. Nemusíte tak už využívat různé datové úschovny, které mají omezené kapacity a kde nemáte jistotu, že se k datům nedostane někdo nepovolaný.

Další z možností, jak využívat většinu NASek od QNAPu, je zálohování vašeho počítače. Do počítače stačí nainstalovat program NetBak Replicator a vybrat, jaké složky chcete zálohovat, a kam je ve svém cloudu chcete ukládat. V dalším kroku vyberte, jak často chcete zálohy provádět – jestli třeba každou hodinu, jednou denně, týdně nebo měsíčně. Případně si můžete vybrat jen konkrétní dny a v kolik hodin chcete zálohovat, a máte hotovo. Připravte se, že první záloha bude trvat déle, ale další zálohy už budou rychlé, protože se budou synchronizovat pouze rozdíly. Touto cestou samozřejmě můžete zálohovat libovolný počet počítačů. QNAP také obsahuje plnou podporu zálohování Time Machine, jenž využijí uživatelé macOS.

Jak už jsme si řekli, TS-264-8G umožňuje vložení dvou disků. Ty pak můžete používat samostatně a využívat kapacitu obou disků zároveň a mít opravdu velké úložiště. Vedle toho si také můžete vytvořit diskové pole, tzv. RAID. Ten můžete mít v podobě RAID 0, kdy se data rovnoměrně rozdělují mezi oba disky. Ta jsou díky tomu ukládána ale i načítána daleko rychleji. Pokud tedy chcete maximální výkon, je tohle správná volba. Nevýhodou tohoto typu pole je fakt, že když náhodou selže jeden disk, tak přijdete o všechna data. Možná zajímavější tak pro vás může být diskové pole v podobě RAID 1, kdy všechna data, která uložíte na první disk, se automaticky ukládají i na disk druhý. Vy tak máte všechna data ihned zálohovaná. Jen pozor, tato záloha je vhodná pouze pro případ selhání jednoho z vložených disků; pokud byste z nějakého důvodu přišli o oba disky (například přepětí v síti nebo krádež), stále přijdete o všechna data.

Mezi nejčastěji zálohovaná data patří fotografie, a pro ty má QNAP také vlastní řešení. Nutno říct, že správa fotek od Google je dost návyková, jenže pořád je třeba myslet na to, že k vašim fotkám má přístup nějaká třetí strana. Výhodou je, že stejné možnosti můžete mít u svého online úložiště pomocí aplikace QuMagie. Ta – stejně jako Fotky Google – rozpoznává obsah fotek pomocí umělé inteligence. Fotky pak řadí podle času, osob, míst, věcí nebo třeba různých událostí. Zásadní výhodou ale je, že to všechno se odehrává pouze na vašem zařízení a nikdo jiný se k fotkám nedostane. Pomocí stejného programu si fotky také můžete vyhledávat, takže stačí jen zadat jméno osoby nebo název věci a už se vám fotky ukáží. Uživatelé iPhonu ocení, že QuMagie si jako jedna z mála poradí také s Live Photos, kdy fotku přehraje i s krátkými videem.

Pokračování příště.