T-Mobile se stal partnerem projektu technologická gramotnost

Kyberbezpečnost, elektromobilita, emise skleníkových plynů nebo třeba umělá inteligence.Projekt Technologická gramotnost, jehož partnerem se nově stala společnost T-Mobile, přibližuje studentům středních škol moderní technologie a snaží se zvýšit zájem o technologické obory. V letošním roce se iniciativa se svými přednáškami rozšíří i na základní školy a plánuje oslovit více než 12 000 dětí po školách v celé ČR.

Projekt Technologická gramotnost si klade si za cíl motivovat studenty k zájmu o moderní technologie, jejichž význam i v běžném životě neustále roste. Reaguje tak mimo jiné na snížení počtu studentů technických oborů, kterých podle ČSÚ během posledních deseti let ubylo o 37 %. Na potřebu vzdělávání v oblasti technologií se významně zaměřuje i T-Mobile, který se od letošního roku stal partnerem projektu.

„Naše vzdělávací aktivity se dlouhodobě soustředí mimo jiné na rozvoj digitálních dovedností u žáků základních škol a jsme proto rádi, že můžeme podpořit projekt, jakým je Technologická gramotnost. Věřím, že společně můžeme děti nadchnout pro technologické obory, které pro ně budou v budoucnu klíčové,“ dodává Martin Orgoník, ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti T-Mobile.

Přednášky pro studenty i širokou veřejnost

Iniciativa technologická gramotnost se zrodila v roce 2021 na půdě Fakulty elektrotechnické pražské ČVUT, jejíž studenti jsou zároveň lektory projektu, a za rok svého fungování už zvládla navštívit 192 středních škol po celé ČR. Bezplatné lekce se zaměřují na novinky z oblastí elektromobility, umělé inteligence, kyberbezpečnosti, 5G a internetu věcí (IoT). Navazující program pak nabízí i speciální vzdělávací portál, kde se studenti mohou blíže dozvědět o dobývání vesmíru, kryptoměnách, blockchainu, 3D tisku, inteligentních budovách, robotice a dronech, logistice a vývoji hardwaru a softwaru.

„Technologie se velmi dynamicky vyvíjejí, proto je pro firmy jako T-Mobile zájem mladé generace klíčový. Dlouhodobě spolupracujeme s řadou vysokých škol a projekty podobného rázu jsou nám tak logicky velmi blízké. Vnímáme naši roli jako pomoc při vytváření prostředí, které bude pro studenty dostatečně podnětné, například ve formě stáží. Jde o to, aby vzdělání v oboru technologií nevnímali jako příliš složité, a aby si také dokázali představit široké spektrum zajímavých oblastí, které pokrývá. Věřím, že je umíme nadchnout, řada z nich má o technické pozice u nás zájem i po ukončení studia,“ uvádí Vladan Pekovič, ředitel technologií a IT společností T-Mobile a Slovak Telekom.

V uplynulém roce proběhly také přednášky na konferencích, výstavách a studentských akcích i BVV strojírenském veletrhu, který nabídl možnost oslovit celým konceptem Technologické gramotnosti širokou veřejnost.

„Ačkoliv jsou přednášky koncipované primárně pro středoškolské studenty, měli jsme možnost si v praxi ověřit, že jsou uchopitelné i pro širokou veřejnost. Samozřejmostí je také to, že náplň lekcí aktualizujeme podle novinek ze světa technologií. Zpětná vazba účastníků nám dokládá, že naše práce má smysl – 12 % studentů potvrdilo, že jim naše přednáška změnila pohled na moderní technologie,“ doplňuje Tadeáš Salaba z Technologické gramotnosti.

Letos by lektoři se svými přednáškami měli obsáhnout 125 středních a 100 základních škol a zacílit tak na více než 12 000 studentů. Školy si bezplatnou přednášku mohou objednat na webu https://www.technologicka-gramotnost.cz/.