Google koupil české AI avatary

Společnost Google v létě letošního roku potichu koupila český startup Alter, který se věnuje využití umělé inteligence při vytváření digitálních avatarů pro použití nejen na sociálních sítích. Za Alter měl Google zaplatit přes dvě miliardy korun, zjistil český Forbes, zatímco zahraniční server TechCrunch zmiňuje částku 100 milionů dolarů (2,47 miliardy korun).

Alter od českého designéra Robina Raszka byla původně platforma pro vývojáře.  Pod názvem Facemoji měla pomoci tvůrcům zabudovat avatary do her, aplikací nebo operačních systémů.

Avataři od Alteru dokážou reagovat na pohyby uživatelů, kteří jim mohou kupovat různé digitální doplňky v rámci nezaměnitelného tokenu (NFT). Alter má myslet i na módní značky a umožnit jim snadný vstup do systému, aby mohly doplňky prodávat zájemcům. Navíc avataři a celý tenhle systém lze na rozdíl od Memoji od Applu využívat i mimo sociální sítě.

Google chce podle všeho přes Alter rozšířit svůj obsah a lépe konkurovat stále oblíbenějšímu TikToku. Dokážeme si představit, že technologický gigant využije AI avatary v operačním systému Android, stejně tak na YouTube.