Ve VR si můžete prohlédnout nitro jaderné elektrárny v Dukovanech

Chcete se podívat, jak to vypadá u reaktoru jaderné elektrárny v Dukovanech a vyzkoušet si, co se děje v případě abnormálního stavu? Nově to může zažít každý návštěvník infocentra elektrárny, kde je dlouhodobě k dispozici 50 headsetů Meta Quest 2 (na české poměry počet, který nemá obdoby) s unikátní virtuální prohlídkou vytvořenou studiem Brainz Immersive ze skupiny Brainz Studios.

Nová prohlídka navazuje na úspěšnou virtuální prohlídku jaderné elektrárny Temelín, kterou už vidělo více než 30 tisíc diváků. Technologicky je ale ještě dále. Headsety Meta Quest umožňují technologii snímání rukou a díky tomu je prohlídka interaktivnější, a ještě edukativnější než její předchůdkyně. Divák se rozhoduje, kterým směrem se chce v ději ubírat, může si „osahat“ některá jinak nedostupná místa. Názorně si také prohlédne štěpení atomu a prohlídka může vyústit až do abnormálního stavu, kdy je elektrárna v pohotovosti.

„Temelínská ReakTour běží už rok a sklízí úspěchy. V Dukovanech jsme zopakovali, co v Temelíně fungovalo, a přidali ještě něco navíc. Návštěvník si může sám zvolit, co ho v elektrárně zajímá, rozštěpit atom, podívat se „pod pokličku“ technologií, a ještě ho čekají kvízové otázky od průvodkyně. Zkrátka jsme udělali maximum pro to, aby byla prohlídka skutečně interaktivní,“ říká vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková s tím, že první průkopnickou prohlídku nitra jaderné elektrárny v Temelíně za uplynulý rok vidělo přes 30 tisíc návštěvníků.

„Virtuální prohlídky díky dostupnosti nové generace brýlí umožňují divákům zprostředkovat novou úroveň interaktivity. Ta umožňuje do pohlcujících zážitků zapojit například edukativní prvky nebo větvení děje,“ vysvětluje zakladatel studia Brainz Immersive Robin Pultera.

ReakTour v Dukovanech byl vytvořen přímo pro platformu Meta Quest 2, která technologii snímání rukou podporuje. V infocentru bude pro jedinečný zážitek k dispozici 50 takových brýlí se sluchátky. Spolu s infocentrem v Temelíně je tak v akci dohromady unikátních 100 headsetů. Díky tomu je virtuální prohlídka určena kromě široké veřejnosti také organizovaným návštěvám škol, veřejných institucí i soukromých společností. Virtuální prohlídka je k dispozici v české i anglické verzi a její stopáž je zhruba 20 minut. Stejně jako doteď jsou všechny prohlídky v Dukovanech zdarma.

ReakTour je publikovaný také na platformě Meta Quest TV, kde se do nitra elektrárny může podívat zdarma více než 15 milionů nadšenců z celého světa, kteří doma mají VR brýle Meta Quest.