Za urážky na internetu klidně do vězení

Urážky se na internetu vyskytují běžně, v krajních případech mohou být ale dokonce trestným činem. V minulosti na to narazil třeba youtuber Petr Jelínek alias Pstruh, který nazýval hanlivými výrazy vaginální terapeutku. Skončil kvůli tomu až v soudní síni. Japonsko si ale také uvědomuje, že urážky jsou v některých případech skutečně vážná věc, tamní obyvatelé za ně budou moci jít i za mříže.

Japonský parlament totiž schválil zákon, podle něhož se urážky na internetu mohou trestat i vězením. Příčinou je rostoucí znepokojení veřejnosti nad kyberšikanou. Ta rapidně vzrostla poté, co celebrita Hana Kimura, jež čelila urážkám na sociálních sítích, spáchala sebevraždu.

Platnosti zákon nabyde až v létě, pachatelé mohou být za urážky na internetu uvězněni až na jeden rok, nebo potrestáni pokutou ve výši 300 000 jenů (v přepočtu 53 200 Kč). Čekat se ale dalo, že návrh vyvolá i vlnu negativních názorů. Odpůrci se odvolávají třeba na svobodu projevu. Zastánci naopak tvrdí, že je tato změna nutná k potlačení kyberšikany a obtěžování na internetu.

Účinnost zákona bude nutné po třech letech od nabytí platnosti prozkoumat, aby se zjistilo, zda je skutečně efektivní. Problémem ale může být, že se nikde nenachází definice urážky.

„Například když někdo v současné době nazve vůdce Japonska idiotem, pak by to možná mohlo být podle revidovaného zákona klasifikováno jako urážka,“ uvádí tamní trestní právník Seiho Cho.

Zdroje: CNN