Líbání v metavesmíru může umožnit nová technologie

Metavesmír (anglicky metaverse) je slovo, které v budoucnu budeme slýchávat stále častěji. Přední společnosti do vidiny sdíleného virtuálního světa investují nemalé prostředky. Například Mark Zuckerberg, generální ředitel Mety (Facebook, Instagram), ho považuje za nedílnou součást budoucnosti a podle toho se chovají i další firmy.

Ve virtuálním prostředí si zájemci vytvoří svůj avatar a můžou se bavit s přáteli, hrát nejrůznější hry, stejně tak se vzdělávat. Vědci nyní pracují na zařízení, které má posunout realismus ještě o krok dál. Zařízení má přenést dotyky a někdy později by klidně mohlo zprostředkovat dotyky úst, rtů a jazyka. Ano, mohlo by sloužit pro to, aby se zájemci mohli ve virtuálním světě líbat a tyto vjemy cítit.

Zatím je ale technologie testovaná v jiných scénářích, například ve strašidelné dobrodružné hře s pavouky. Testeři cítili pocity na rtech, když procházeli pavučinami, když jim pavouci skákali do obličeje, a dokonce i smyslový pocit z vybuchujících pavouků, když je střílíte.

Další případy použití napodobují pocity z pití vody z fontánky, popíjení kávy, čištění zubů i kouření cigarety.

Zdroje: The Sun