Firefox našel nový prostor pro reklamu – adresní řádek

Firefox Návrhy – tak zní název jedné z novinek, které přinesla verze 93.0 prohlížeče ze začátku tohoto měsíce. Funkce je součástí tzv. našeptávače. Znáte to: naťukáte prvních pár písmenek stránky nebo výrazu a Firefox se rychle podívá do vaší historie, odkud vyloví termín nebo web, který se pravděpodobně snažíte do adresního řádku napsat. Tohle už dneska standard. Novinka Firefox Návrhy rozšiřuje tuto nabídku našeptávače o relevantní weby.

Ale nejen to. Redaktoři webu How to Geek si všimli, že mezi návrhy mohou být i sponzorované výrazy. Reklama je řádně označena a zobrazuje se na posledním místě. Firefox také mírní obavy tvrzením, že při sestavování sponzorovaných návrhů nedochází ke shromažďování, ukládání nebo sdílení nových údajů. Navíc si k reklamě vybírá jen prověřené partnery.

Zdroj: FirefoxZdroj: Firefox

Pokud vám ale vadí samotná představa reklamy v našeptávači, můžete ji jednoduše vypnout. Stačí kliknout na menu, otevřít Nastavení a v sekci Vyhledávání zrušit sponzorované příspěvky u našeptávače. Zatím je to ale spíše preventivní opatření, protože reklamy běží v pilotním provozu pouze ve Spojených státech amerických a jen v prohlížeči pro počítače.

Je ale jen otázkou času, kdy se kontroverzní novinka rozšíří i do nových zemí a dalších zařízení včetně mobilů.

Zdroje: How to Geek