Končí EA se sérii FIFA?

Společnost EA překvapila sportovní svět nenápadnou zmínkou, že uvažuje o přejmenování svých fotbalových her. Herní série FIFA vychází pravidelně od roku 1993 a své zastoupení má i na mobilu. Jen verze pro Android překonala sérii sta milionů stažení.

Proč chce po tolika letech úspěšnou sérii přejmenovávat? Důvodem jsou peníze. Jak prozradil list The New York Times, Mezinárodní federace fotbalových asociací (Fédération Internationale de Football Association – FIFA) požaduje za licencování svého názvu mnohem více peněz než doposud. Aktuálně platila společnost EA za jméno FIFA zhruba 150 milionů ročně. Nyní federace požaduje miliardu dolarů za čtyřletý kontrakt, a to už je i pro EA příliš peněž.

Mezinárodní federace fotbalových asociací chce rovněž přísněji omezit, jak by mohla EA s názvem FIFA nakládat. Chce aby herním vydavatel uplatnil práva pouze na konkrétní hru, zatímco EA by ráda značku používala i v dalších oblastech, jako jsou například herní turnaje nebo třeba NFT.

Jednání stále běží, takže je možné, že se nakonec obě strany dohodnout. EA si přesto už pro jistotu zaregistrovala obchodní známku „EA Sports FC.“

Zdroje: The New York Times