Instagram bude chtít po uživatelích ověření věku

Pokud jste při registraci na Instagramu nevyplnili datum narození, tak se vám v aplikaci objeví výzva, abyste tak učinili nyní, případně se údaje importují z Facebooku, máte-li účty propojeny. Výzvu lze klidně ignorovat, ale může se stát, že vám Instagram zakryje některé příspěvky. Pro jejich odkrytí bude opět vyžadováno zadání data narození.

Zdroj: InstagramZdroj: Instagram

Napadlo vás, že opatření ošálíte zadáním vymyšlených údajů? Zatím to asi možné je, ale brzy by se situace měla změnit. Facebook vyvíjí technologii na bázi umělé inteligence, která dokáže odhadnout věk uživatele z obsahu, který zveřejňuje na sociálních sítích. Například tak, že prozkoumá komentáře s přáním k narozeninám a podobně. Pokud systém vyhodnotí, že lžete o svém věku, tak se objeví výzva k ověření údajů. Jak bude ověření probíhat, to provozovatel nespecifikoval, ale těch metod pro ověření by mělo být více.

Zpřísnění pravidel je podle tiskové zprávy motivováno snahou ochránit děti před nebezpečím, které na ně na sociálních sítích číhá. Ať už jde o potenciálně škodlivé příspěvky nebo nebezpečné uživatele. Už v březnu Instagram zakázal dospělým uživatelům posílání zpráv mladistvým, kteří je nesledují, a od minulého měsíce nastavuje všem novým uživatelům mladších 16 let účty na soukromé.

Zdroje: Instagram