PS5 pokořil 10 milionů prodaných kusů. Jak je na tom Xbox?

Sony prodala 10 milionů kusů konzolí PlayStation 5. Jedná se o rekordní počet, konzole PlayStation 4 za stejné období zaznamenala „jen“ 7,8 milionů. Číslo mohlo být ještě vyšší, nebýt krize v produkci čipů, kvůli které jsou nové herní konzole (stejně jako například grafické karty) nedostatkovým zbožím. Aktuálně mají konzoli skladem jen obchody, které ji nabízejí s výraznou přirážkou, a pokud se někde objeví na skladě za standardní cenu, okamžitě se po ni zapráší. „Chci, aby hráči věděli, že ačkoli čelíme problémům, které ovlivňují naše odvětví i mnoho dalších, zlepšení dostupnosti je pro nás prioritou číslo jedna,“ komentoval milník prezident Sony Interactive Entertainment Jim Ryan.

Působivé jsou i prodeje exkluzívních her: Spider-Man: Miles Morales má na kontě 6,5 milionů prodaných kopií, novinka Ratchet & Clank: Rift Apart má přes 1,1 milionu a Returnal pokořil od dubnového uvedení do prodeje počet 560 tisíc kusů.

A jak je na tom konkurence? Microsoft přestal zveřejnovat údaje o prodaných kusech už v éře konzole Xbox One, ředitel společnosti prozradil aspoň tolik, že i Xbox Series X a S jsou prodejními rekordmany. Podle analytika Daniela Ahmada z Niko Partners má Xbox Series X/S na kontě 6,5 milionů prodaných kusů. Xbox One měl za stejné období 5,7 milionů a Xbox 360 zhruba 5 milionů.

Zdroje: Engadget, The Verge