Aktualizace AirTagů vylepšuje ochranu proti špehování

AirTagy dostávají významnou aktualizaci, která vylepšuje ochranu proti špehování pomocí těchto lokátorů. Update se stáhne automaticky prostřednictvím iPhonu.

Špehováním je v tomto kontextu myšlena situace, kdy se nějaký člověk konstantně nachází v blízkosti lokátoru, který není jeho. Média v minulosti upozornila na případy, kdy byly Bluetooth lokátory zneužívány ke stalkingu.

Apple si dal na bezpečnosti záležet. AirTagy se identifikují pomocí neustále se měnících kódů a komunikace mezi zařízeními je šifrovaná, což výrazně snižuje šanci na hacknutí. A pokud by vám do tašky, do auta atp. někdo vložil AirTag bez vašeho vědomí, nejenže se na vašem iPhonu objeví zpráva, ale AirTag samotný začne pípat. Dosud se ozval až po třech dnech, nyní, tedy po aktualizaci se signál rozezní v náhodnou dobu v 8 až 24hodinových intervalech.

Brzy by mělo dojít k také rozšíření už tak působivé sítě zařízení, která slouží k lokalizaci AirTagů. Apple údajně chystá aplikaci pro Android. Apka nejenže upozorní na potenciální sledovací zařízení, ale poradí jak štěnici v podobě AirTagu deaktivovat.

Zdroje: Cnet