Mobil Surface Duo dostal virtuální ovladač pro Xbox Game Pass

Na první pohled (a z dálky) možná vypadá jako Nintendo DS, ale ve skutečnosti je to mobil Microsoft Surface Duo. Unikátní telefon se dvěma dotykovými displeji dostal do vínku speciální ovládací rozhraní pro Xbox Game Pass, kdy jeden z displejů slouží jako gamepad. Surface Duo se tak promění v handheldovou konzoli, na kterou se streamují hry.

Zkušené hráče asi napadne, že se na tom hry musejí ovládat hrozně. Nejen proto, že „dotykáče“ kloužou, ale hlavně kvůli umístění virtuálních tlačítek ze zadní strany gamepadu (trigger a shoulder button) nad joystick a základní tlačítka. Některé titul jsou při tomto rozvržení tlačítek doslova nehratelné.

Řešením Microsoftu je Xbox Touch Control, což je speciální kontextové ovládání navržené pro dotykové displeje. Rozmístění tlačítek se přizpůsobuje nejen konkrétní hře, ale i konkrétní situaci ve hře. Díky tomu se dají tituly jako Gears 5, Sea of Thieves nebo Minecraft Dungeons (nebo další z celkem 50 her s touto funkcí) pohodlně ovládat i na dotykové ploše. Výhodou Surface Duo je to, že si prsty nezakrýváte hru samotnou jako na klasickém mobilu.

Fyzickému gamepadu se nic nevyrovná, ale jako „nouzovka“ je to celkem dobré řešení.  

Zdroje: Journal Beat, The Verge