Google nově dokáže identifikovat kožní onemocnění

Lidé hledají na Googlu všelicos, výjimkou nejsou ani symptomy nemocí. Třeba jen na kožní nemoci putuje do vyhledávače ročně na 10 miliard dotazů. To vývojáře inspirovalo k vytvoření nové webové aplikace, která dokáže na základě fotek rozpoznat až 288 kožních onemocnění a problémů.

Systém funguje na bázi strojového učení. V podstatě jde o umělou inteligenci, která prozkoumala desítky tisíc fotek – zdravé pokožky i kožních problémů. Díky tomu se naučila identifikovat problémy s přesností srovnatelnou s profesionálním dermatologem. Google systém testoval na tisícovce případů a umělá inteligence určila správnou diagnózu ve většinu z nich. Nutno dodat, že Google zobrazí hned několik možných diagnóz.

A jak to funguje? Stačí si v mobilu otevřít speciální internetovou stránku, vyfotit problematické místo ze třech různých úhlů a vyplnit základní údaje, jako je věk, pohlaví, symptomy apod. Poté se údaje odešlou a za moment se objeví možné diagnózy včetně informaci o nakažlivosti, závažnosti či léčbě.

Novinka byla již zaregistrována v rámci Evropské unie jako zdravotnické zařízení 1. třídy, zatím ale není veřejně dostupná. Zájemci o vyzkoušení se mohou zapojit do programu předběžného přístupu.

Google samozřejmě nemá ambice nahradit dermatology, spíše chce poskytnout alternativu lidem, kteří místo návštěvy lékaře hledají řešení na internetu.

Zdroje: Google Blog