Největším herním vývojářem je firma, o které jste možná ani neslyšeli

Největším herním vývojářem, aspoň tedy z hlediska příjmů, je čínská společnost TiMi Studios, která je součástí Tencent Holdings. Podle zdrojů agentury Reuters překonaly tržby TiMi Studios za rok 2020 hranici 10 miliard dolarů. To z nich dělá nejenže nejúspěšnější vývojářské studio, ale tato částka strčí do kapsy i mnohé herní vydavatele. Pro srovnání: EA má za rok 2020 jen 5,5 miliardy a Activision Blizzard 8,1 miliardy.

Samotný Tencent na hrách v roce 2020 utržil 23,8 miliardy dolarů. Vedle vývojářů TiMi Studios, kterým patří 40 %, se na tržbách významně (29 %) podílela polečnost Lightspeed and Quantum, která vytvořila PUBG Mobile.

Společnost TiMi Studios je podepsaná například pod hitem Call of Duty: Mobile (majitelem práv je paradoxně Activision Blizzard) nebo mobilní MOBA Honor of Kings, kterou si denně zapne přes 100 milionů Číňanů.

Aktuálně se v TiMi pracuje například na MOBA Pokémon Unite nebo na hře ve stylu virtuální reality Oasis z knihy (a filmu) Ready Player One. V plánu má nejen hry pro mobily, ale také pro PC a herní konzole.

Zdroje: Reuters